Szabó Ábel kiállítása Hódmezővásárhelyen

A tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjas festőművésze, Szabó Ábel alkotásaiból nyílik kiállítása Csend címmel vasárnap délután a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

    Elek András elmondta, a november végéig látható kiállításon a művész 26 alkotását ismerhetik meg a látogatók a múzeum földszinti termeiben.
    Szabó Ábel festőművész 1974-ben született Kolozsvárott. Középfokú tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában végezte, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Pásztor Gábor, Eszik Alajos voltak a mesterei. 1998-ban végzett grafika szakon, majd az ezredfordulót követően talált rá realisztikus ábrázolásmódjára. "A realista festészet számomra a világ elhanyagolt dolgainak újbóli megismerését jelenti" - vallja Szabó Ábel jellegzetes stílusáról.

foto: szaboabel.hu
    A Sensaria csoport tagjaként már tíz éve állandó kiállítója a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, és a hódmezővásárhelyi festőszimpóziumnak is rendszeres résztvevője. Munkásságát 1998-ban Kondor Béla-díjjal, majd Derkovits Gyula-ösztöndíjjal ismerték el; a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon 2007-ben és 2013-ban Galyasi Miklós nívódíjjal, 2011-ben Endre Béla mesterdíjjal tüntették ki, 2014-ben a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrije egyhangú döntéssel ítélte meg részére a kiállítás fődíját, a Tornyai-plakettet.
    "Szabó Ábel nem tesz mást, mint az emberi építő tevékenység nyomait, mondhatni következményeit ábrázolja. Képei azonban nem csak az épített környezetet, az urbanisztikai egységet rögzítik, hanem a benne rekedt időd, mivel felismerte, hogy az idő múlását ábrázolni kell. Képein az elmúlt ötven-hatvan évben keletkezett, aztán az eszmékkel együtt változni és pusztulni kezdett környezet tűnik fel az ábrázolás adott pillanatába sűrítve" - írta róla Bárdosi József művészettörténész.