Múzeumok éjszakája – Csongrád megyében kéttucatnyi helyszínen várják a látogatókat

Csongrád megyében Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón, Szentesen és Mórahalmon kéttucatnyi helyszínen, változatos programokkal várják a látogatókat a múzeumok éjszakáján.

 Szegeden a Móra-múzeumban Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényének varázslatos világát idézik meg a Bolygón innen, Földön túl című kiállításon. A tárlat interaktív módon, sok játékkal mutatja be a regényt: szerepelnek rajta azok az író kézjegyével ellátott grafikák, melyeket a közelmúltban vásárolt meg a múzeum, s látható az író kedvenc ruhadarabja, hosszú, kétsoros szövetkabátja is.
    Az esten ingyenes vezetéseken kalauzolják végig a látogatókat a Kultúrpalota időszaki kiállításain: a Hazatérnek... 1914-1918 című első világháborús és a Márffy János grafikusművész alkotásaiból rendezett Mesteri részletek című tárlaton. A Móra-múzeum előtti színpadon koncertek, és a közgyűjtemény kiállításaihoz kapcsolódó játékok, előadások szórakoztatják az egybegyűlteket.

Fotó: programturizmus
    A Kass Galériában és a Reök-palotában Aba-Novák Vilmos alkotásaiból nyílik kiállítás ezen az estén, a művész freskóit a Hősök Kapujánál Tóth Attila művészeti író mutatja be éjszakai tárlatvezetésen, és az érdeklődők láthatják a Dömötör-torony kápolnáját díszítő falfestményeit is.
    Hódmezővásárhelyen már pénteken koncertekkel, vásári forgataggal elkezdődik az esztendő legrövidebb éjszakájához kapcsolódó Hó(l)dfény fesztivál, amely egészen vasárnap estig tart. A Tornyai-múzeumban a játékos programok mellett szakmai tárlatvezetésen mutatják be az emberi alak ábrázolásának változásait Barcsay Jenő festményein, illetve a művész útkeresésének állomásait, emberi kapcsolatainak alakulását. Az Emlékpont programjai az első világháborúhoz kapcsolódnak, az Alföldi Galériában pedig Kósa Ferenc filmrendező fotográfiáit csodálhatják meg a látogatók.
    Szentesen a múzeum névadója, Koszta József festőművész újragondolt és felújított állandó kiállítására invitálják a vendégeket, és számos program kapcsolódik az egyszerre átkot és áldást jelentő vízhez.
    Makón a József Attila Múzeumban Felnevelő tájunk címmel a honismereti mozgalomról nyílik időszaki kiállítás, és bemutatnak két korábban lappangó, a Maros-parti városban készült Barcsay-festményt, melyeket a makói városháza raktárában találták meg.
    Mórahalmon, a Mini Hungary Parkban a honvédség egy technikai alakulata varázsol erre az éjszakára nappali világosságot. A Kárpát-medence legendás műemlékeinek kicsinyített másai mellett koncert, virágkiállítás és egy különleges borpárbaj is várja a homokháti kisvárosba érkezőket.